Nuttige info

Meer informatie over de verschillende afdelingen van onze dienst vindt u via onderstaande categorieën.

Afspraak

Zeker niet. U bent steeds welkom op onze raadpleging voor een (tweede) advies. Sommige behandelingen kunnen ook gewoon in een ziekenhuis bij u in de buurt gegeven worden. Dit is het geval voor de standaard behandelingen die goedgekeurd en terugbetaald zijn in België. In de toekomst blijft u nog steeds welkom op onze raadpleging voor advies of vragen in verband met uw ziekte of behandeling. Bij elk bezoek gaan we opnieuw kijken of er studie-opties zijn.

Sommige specifieke behandelingen, bv behandelingen in studieverband, of bepaalde ingrepen zijn enkel in ons ziekenhuis mogelijk. Deze kan u dus niet dichter bij huis krijgen. Dit zal steeds met u besproken worden. Er zal ook altijd, indien dit beschikbaar is, een behandelingsmogelijkheid dichter bij huis besproken worden en u zult altijd de vrijheid hebben om zelf uw behandeling te kiezen.

Via de ‘MyNexuzHealth’ app of website kan u uw toekomstige afspraken bekijken en kan u de informatiebrief met meer informatie terugvinden.

Ons ziekenhuis heeft twee grote parkings, parking ‘Oost’ en parking ‘West’. Welke van beide het meest aangewezen is voor uw afspraak kunt u terugvinden op uw afsprakenbrief. Deze heeft u op papier gekregen of kan u bekijken via de ‘MyNexuzHealth’ app.

Indien u toestemming geeft kunnen de artsen uw medisch dossier via e-Health raadplegen. Jammer genoeg is niet altijd alle informatie terug te vinden in e-Health. Bepaalde ziekenhuizen (vooral in Wallonië, Brussel of het buitenland) delen weinig of geen informatie. Daarom is het beter dat u alle medische gegevens, inclusief alle scans, op voorhand aan ons bezorgt. Voor u deze informatie opstuurt, kan u beter even met ons secretariaat bespreken hoe u dat het beste doet (+32 16 34 66 70). Het is belangrijk dat we de gegevens vooraf hebben zodat we uw dossier goed kunnen bestuderen en de juiste behandeling of studie aan u voorstellen.

Aangezien wij een opleidingsziekenhuis zijn, zal u op een algemene raadpleging meestal eerst door een assistent (een arts-specialist in opleiding), een gespecialiseerde verpleegkundige, of een co-assistent/stagiair (een student in opleiding tot arts) gezien worden. Deze zal eerst een algemeen gesprek met u voeren, waarbij er gepeild wordt naar uw klachten en gezondheidstoestand, en een klinisch onderzoek uitvoeren. De bevindingen worden dan overlegd met de supervisor, waarna het besluit met u besproken wordt. Bij belangrijke besprekingen zal de supervisor normaal gesproken aanwezig zijn. Indien u op privéraadpleging komt, zal de supervisor altijd aanwezig zijn. Voor een privéraadpleging worden soms supplementen aangerekend. Hiervoor verwijzen we naar de website van het UZ Leuven.

Als buitenlandse patiënt moet u zich aanmelden via een specifiek formulier op de website van het ziekenhuis (https://www.uzleuven.be/nl/raadpleging-en-opname/opname/internationale-patienten). Via dit formulier kunt u alle nodige gegevens over eventuele voorgaande onderzoeken en behandelingen aan ons overmaken. Na controle van uw dossier zal er een afspraak ingepland worden en ontvangt u bericht hiervan. Het eerste contact, inclusief (radiologische) onderzoeken en bespreking op het teamoverleg is steeds ten laste van de patiënt. U dient dan ook vooraf na te gaan bij uw ziekteverzekering of deze de kosten van uw afspraak zal terugbetalen.

Indien u een nieuwe diagnose van een gynaecologische kanker gekregen hebt of indien u op zoek bent naar een tweede opinie kunt u een afspraak maken via het secretariaat op +32 16 34 66 70. Uw huisarts of behandelend specialist kan de afspraak ook voor u maken.

Voor uw afspraak op raadpleging of een specifiek onderzoek schrijft u zich in bij één van beide hoofdingangen van het ziekenhuis. Hier vindt u zowel een inschrijfbalie als inschrijfautomaten. Van zodra u op de campus van het ziekenhuis aangekomen bent, hebt u ook de mogelijkheid om u via de ‘MyNexuzHealth’ app op uw smartphone in te schrijven.

Voor uw afspraak op dagzaal kan u zich rechtstreeks aan het onthaal van dagzaal inschrijven. Hiervoor kunt u niet via de ‘MyNexuzHealth’ app inschrijven.

Raadpleging

Een poortkatheter vergemakkelijkt bloedafnames en moet ook op regelmatige basis (eens per 12 weken) gebruikt worden om verstopping tegen te gaan. Bij opvolgingsraadplegingen kan daarom uw poortkatheter over het algemeen gebruikt worden om een bloedname uit te voeren. Indien uw poortkatheter echter nog op regelmatige basis aangeprikt wordt, bv voor een lopende behandeling, kan het zijn dat de bloedafname op de raadpleging toch via uw arm gebeurt. De reden hiervoor is tweeledig: enerzijds brengt elk aanprikken van uw poortkatheter een risico op besmetting met zich mee. Anderzijds heeft de silicone afdekking van uw poortkatheter een levensduur van ongeveer 2000 prikken en deze willen we niet onnodig belasten.

Voor de opstart van standaardbehandelingen, zal de arts die u gezien hebt op de raadpleging een afspraak aanvragen op het dagziekenhuis. Nadien zullen de medewerkers van het dagziekenhuis u hiervoor contacteren. U zal merken dat u een hele reeks afspraken zal krijgen zodat uw agenda voor de komende maanden/weken duidelijk is. Als u hier verdere vragen over hebt, kan u contact opnemen met het secretariaat van het dagziekenhuis op het nummer +32 16 34 88 66.

Voor de opstart van een behandeling in een klinische studie, zal uw studiecoördinator een afspraak maken op het dagziekenhuis en u hiervan op de hoogte brengen. Als u hier verdere vragen over hebt, kan u rechtstreeks contact opnemen met de studiecoördinator op het nummer dat u meegekregen hebt of via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Tijdens de raadpleging mag u vergezeld worden door één of twee volwassen begeleiders.

Indien er nog bijkomende onderzoeken nodig zijn, zullen deze aangevraagd worden door de arts die u gezien heeft op de raadpleging. Nadien gaat de verpleegkundige deze inplannen. Als u hier verdere vragen over hebt, kan u contact opnemen met het secretariaat op het nummer +32 16 34 66 70.

Indien u deelneemt aan een klinische studie, dan zullen de afspraken ingepland worden door uw studiecoördinator. Als u hier verdere vragen over hebt, kan u rechtstreeks contact opnemen met deze persoon op het nummer dat u meegekregen hebt of via het nummer +32 16 34 74 19.

De raadpleging Gynaecologische Oncologie, raadpleging 12, vindt voornamelijk plaats in de oranje straat, poort 2, verdieping 0. Sommige afspraken vinden plaats op raadpleging 7, in de rode straat, poort 4, verdieping 1. De correcte plaats vindt u steeds terug op uw afsprakenbrief.

Op de algemene raadpleging zal u eerst gezien worden door een assistent (arts-specialist in opleiding tot gynaecoloog), een gespecialiseerde verpleegkundige, of een co-assistent/stagiair (student in opleiding tot arts). Deze zal eerst een algemeen gesprek met u voeren, waarbij er gepeild wordt naar uw klachten en gezondheidstoestand, en een klinisch onderzoek uitvoeren. De bevindingen worden door hun overlegd met de supervisor, waarna het besluit met u besproken wordt. Bij belangrijke besprekingen zal de supervisor hierbij aanwezig zijn. Indien u op privéraadpleging komt, zal de supervisor altijd aanwezig zijn. Voor een privéraadpleging worden soms supplementen aangerekend. Hiervoor verwijzen we naar de website van het UZ Leuven.

Indien u in aanmerking komt voor een klinische studie en u interesse hierin hebt zal u ook gezien worden door een studiecoördinator die de praktische kant van de studie met u zal overlopen.

Indien nodig zal u op het einde van de raadpleging gezien worden door de verpleegkundige voor een bloedafname en/of voor het inplannen van een nieuwe besprekingsraadpleging of eventuele bijkomende onderzoeken.

Neen, u moet normaal gezien niet nuchter zijn voor uw afspraak op de raadpleging. Indien dit toch verwacht zou worden, zal u hierover apart en duidelijk geïnformeerd worden.

Studiedeelname

Neen, u zal niet betaald worden voor uw deelname aan een klinische studie. Er wordt vaak wel een onkostenvergoeding voorzien voor onder andere uw vervoerskosten. Dit wordt specifiek vermeldt in de informatiebrochure van de studie.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

Alle onderzoeken en behandelingen die specifiek in kader van de studie gebeuren, zullen door de firma of het project dat de studie leidt vergoed, worden en hiervoor zult u dus geen facturen ontvangen.

Behandelingen en onderzoeken die u ook zou krijgen als u niet deelneemt aan de studie, de zogenaamde ‘standaardzorg’, worden u en uw ziekteverzekering gewoon in rekening gebracht. Dus, deelname aan een klinische studie wil niet zeggen dat alle onkosten gedragen worden door de firma of het project dat de studie leidt.

Indien u vragen hierover hebt, kan u altijd terecht bij uw studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

Elke nieuwe behandeling houdt een bepaald risico op, tot dan toe, ongekende bijwerkingen in. De voorzienbare risico’s worden zoveel mogelijk beperkt en afgewogen door een ethisch comité. De arts zal deze risico’s met u overlopen voor u beslist om deel te nemen aan een klinische studie.

Tijdens een klinische studie kan het zijn dat u vaker dan normaal naar het ziekenhuis moet komen, voor bijvoorbeeld bijkomende controles of onderzoeken. Het is ook mogelijk dat u langer dan normaal in het ziekenhuis moet blijven om opgevolgd te worden gedurende een bepaalde periode na uw behandeling. Verder kan het zijn dat er vanuit de studie bij sommige bezoeken bijkomende richtlijnen opgelegd worden, bijvoorbeeld om nuchter of op een bepaald uur te komen. Uw arts en studiecoördinator zullen dit met u bespreken voor u beslist om deel te nemen aan een klinische studie.

In klinische studies worden nieuwe geneesmiddelen onderzocht op hun werkzaamheid en veiligheid. Deelnemen aan een klinische studie betekent dus dat u kans maakt om nieuwe medicatie te krijgen voor deze op de markt is. De behandelingen die we momenteel als ‘standaardzorg’ beschouwen, werden in het verleden ook via klinische studies onderzocht. Door deel te nemen aan studies kunt u dus ook mee het onderzoek naar kanker en naar nieuwe behandelingen vooruit helpen en een verschil maken voor toekomstige patiënten. Hou er echter rekening mee dat niet alle behandelingen voor alle patiënten werken. Dit is ook het geval voor studiemedicatie.

Bijkomend zal u door het studiepersoneel van heel dichtbij opgevolgd worden, waardoor eventuele problemen of ongemakken sneller ontdekt en aangepakt kunnen worden.

U hebt op elk moment het recht om uw deelname aan de klinische studie stop te zetten. Dit kan gebeuren zowel voor de behandeling opgestart is, tijdens de behandeling of tijdens een eventuele opvolgingsperiode na de behandeling. U kunt uw beslissing meedelen bij uw volgende bezoek aan ons centrum of contact opnemen met de verantwoordelijke studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Neen, deelname aan een klinische studie is altijd een vrije keuze. Naast de studie zal ook steeds met u besproken worden wat onze behandeling zou zijn als u niet aan een studie zou deelnemen. Indien u ervoor kiest om niet deel te nemen aan een studie zal dit geen invloed hebben op uw relatie met het medische team of op uw verdere behandeling.

Neem zeker uw tijd om over eventuele deelname aan een klinische studie na te denken. Onze artsen en studiecoördinatoren staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel dan ook nooit om deze te stellen. Bij de bespreking van een klinische studie krijgt u steeds een informatiebrochure mee waarop u de nodige contactgegevens terugvindt.

Indien u ervoor kiest om deel te nemen, mag u uw deelname ook op elk moment stopzetten. Deelnemen aan een klinische studie betekent soms dat u vaker naar het ziekenhuis moet komen. Ook doet de arts soms extra onderzoeken of neemt men bijvoorbeeld iets vaker bloed af. Dat vergt dan een extra inspanning van u. Denk hier vooraf goed over na.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

Als u het voorstel krijgt om deel te nemen aan een klinische studie geeft dit aan dat het medische team verwacht dat u hier een mogelijk voordeel van kunt hebben. Er is echter ook altijd een andere keuze mogelijk, welke deze is hangt van uw situatie af. Het medische team zal dit met u bespreken, zodat u een persoonlijke afweging van voordelen en risico’s en een weloverwogen beslissing kunt maken. Deelname aan een klinische studie is altijd uw eigen vrije keuze. De beslissing om niet deel te nemen zal geen invloed hebben op uw relatie met het medische team of op uw verdere behandeling.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

Klinische studies moeten altijd goedgekeurd worden door de overheid en een onafhankelijk ethisch comité voor ze kunnen opstarten. Het ethisch comité beoordeelt voor elke studie of de voordelen van de nieuwe behandeling opwegen tegen de risico’s die eraan verbonden zijn. De goedkeuring van de klinische studie door de overheid en het ethisch comité moet u echter niet opvatten als een stimulans om deel te nemen aangezien uw persoonlijke afweging van de voordelen en risico’s mogelijks anders is.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

Klinische studies op onze dienst worden uitgevoerd bij patiënten om nieuwe behandelingen te vinden of de bestaande behandelingen te verbeteren. Alle klinische studies zijn strikt gereglementeerd en worden door de overheid en een onafhankelijk ethisch comité onderzocht en goedgekeurd voor ze kunnen opstarten.

Nieuwe producten doorlopen de drie grote fases van een klinische studie voor ze op de markt kunnen komen:

  • Fase I: de veiligheid en werkzaamheid van een nieuw geneesmiddel wordt getest op een kleine groep patiënten. Er is een intense opvolging van deze patiënten om de opname, verspreiding en afbraak van het medicijn in het lichaam op te volgen en na te gaan of er onmiddellijke nevenwerkingen zijn. Het kan zijn dat er in deze fase verschillende doseringen van hetzelfde medicijn getest worden om na te gaan wat de optimale dosis is. Omdat in deze fase de veiligheid van het nieuwe geneesmiddel nauwgezet opgevolgd wordt en er soms ook nog naar de juiste dosering gezocht wordt, kunnen patiënten niet zomaar deelnemen. De firma voorziet plaatsen (‘sloten’) die ingenomen kunnen worden door kandidaat-patiënten. Indien alle beschikbare sloten volzet zijn, moet er gewacht worden tot deze patiënten een bepaalde tijd behandeld en opgevolgd zijn voor er eventueel nieuwe plaatsen beschikbaar komen. Wanneer en hoeveel sloten beschikbaar worden, is zeer moeilijk te voorspellen omdat dit afhangt van de reacties die bij de reeds deelnemende patiënten, in ziekenhuizen wereldwijd, gezien worden.
  • Fase II: het geneesmiddel wordt aan een iets grotere groep patiënten (20 à 100) toegediend. In deze fase worden de bijwerkingen en het doseringsschema verder onderzocht en wordt ook al een eerste keer gekeken of de resultaten in lijn van de verwachtingen liggen.
  • Fase III: in een grote groep patiënten (>100) zal bekeken worden of het geneesmiddel de verwachte resultaten oplevert en of er eventuele zeldzame bijwerkingen zijn. In sommige gevallen zal de behandeling vergeleken worden met een standaardbehandeling of, indien er geen goed alternatief beschikbaar is, een placebo (nep-product). Dit wordt gedaan om een objectief beeld van de werkzaamheid van het medicijn te krijgen. In een fase III studie is het dus niet altijd zeker dat u het geneesmiddel krijgt dat onderzocht wordt.
  • Fase IV: na het afronden van de vorige fases kan de firma een aanvraag indienen om het product op de markt te brengen. Van zodra het geneesmiddel goedgekeurd en vrij beschikbaar is, worden er soms nog studies uitgevoerd om na te gaan wat de resultaten zijn op lange termijn en of er zeer zeldzame bijwerkingen opduiken.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.


Dit is geen enkel probleem, vermist het uw eigen vrije keuze is of u al dan niet wil deelnemen aan een studie. U mag op elk moment aangeven dat u niet wenst deel te nemen. Dit kan gebeuren op het moment dat de arts de studie voor de eerste maal aanhaalt, tijdens de praktische uitleg of tijdens uw bedenktijd thuis. Indien u de toestemmingsbrochure al getekend heeft, hebt u ook nog altijd het recht om uw deelname stop te zetten. Uw beslissing om niet deel te nemen aan de voorgestelde klinische studie zal geen invloed hebben op uw relatie met het medische team of op uw verdere behandeling.

U kunt uw beslissing kenbaar maken aan de arts of studiecoördinator die u informeert over de studie of via de contactgegevens van de verantwoordelijke studiecoördinator die u meegekregen hebt op de informatiebrochure. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

De nodige afspraken voor opvolging of opstart van de standaardbehandeling zullen voor u gemaakt worden.

Een klinische studie wordt uitgebreid geëvalueerd door de overheid en een onafhankelijk ethisch comité om na te gaan of de risico’s zo klein mogelijk zijn. Onverwachte problemen tijdens het verloop van een studie zijn echter nooit uitgesloten. Daarom is voor elke klinische studie het afsluiten van een ‘foutloze’ aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Eventuele schade die u zou oplopen door uw deelname aan een klinische studie wordt hierdoor altijd vergoed, zonder dat er een fout aangetoond moet worden. Deze verzekering dekt echter geen kosten die veroorzaakt worden door het natuurlijke verloop van uw ziekte, bijwerkingen van standaardbehandelingen of onderzoeken of problemen die duidelijk onafhankelijk zijn van uw deelname aan de studie.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Deelnemen aan een klinische studie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700284.

U kunt altijd contact opnemen met uw studiecoördinator. De contactgegevens van deze persoon vindt u terug op de informatiebrochure van de studie. Aarzel nooit om uw vragen te stellen of uw opmerkingen of bezorgdheden door te geven. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Daghospitalisatie

Bij aankomst op het dagziekenhuis zal u een plaats toegewezen krijgen of gevraagd worden om nog even in de wachtzaal plaats te nemen. In beide gevallen zal u eerst door een verpleegkundige gezien worden. Deze vraagt na hoe de afgelopen periode geweest is, zal uw bloeddruk, temperatuur en gewicht registreren en doet de bloedafname. Reken op minstens 1,5 uur voor de resultaten van uw bloedafname gekend zijn.

Een assistent (arts-specialist in opleiding tot gynaecoloog), een gespecialiseerde verpleegkundige, of een co-assistent/stagiair (student in opleiding tot arts) zal u klinisch onderzoeken en eventuele klachten en veranderingen in uw thuismedicatie bespreken. Indien u deelneemt aan een klinische studie zal u ook gezien worden door een studiecoördinator.

De assistent of stagiair zal uw dossier bespreken met de supervisor. Van zodra uw bloedresultaten gekend zijn en er geen problemen opgemerkt worden, kan uw therapie voorgeschreven worden. Na validatie door de supervisor ontvangt de apotheek het voorschrift en kunnen ze de bereiding opstarten. Moesten er afwijkende waardes te zien zijn op uw bloedafname kan het zijn dat uw behandeling uitgesteld of aangepast moet worden, dat uw thuismedicatie aangepast moet worden of dat er extra onderzoeken moeten gebeuren. De arts zal dit met u bespreken.

Reken op minstens 1 uur voor de bereiding van uw medicatie in de apotheek. Bepaalde producten hebben een langere bereidingstijd. Zodra de medicatie afgewerkt is en aangekomen op de dagzaal zal de behandeling door verpleging gestart worden. Indien u een infuus krijgt, zal er na het einde van de behandeling nog even nagespoeld worden. Na het einde van uw behandeling kan u normaal gezien, als u zich goed voelt en geen andere onderzoeken meer gepland zijn, naar huis vertrekken. Voor sommige therapieën moet u een bepaalde tijd na het toedienen ter observatie in het ziekenhuis blijven. Ook voor een aantal klinische studies kan het zijn dat u langer moet blijven, ter observatie of voor het uitvoeren van bijkomende bloedafnames of onderzoeken. Indien het nodig is dat u na het einde van uw behandeling langer in het dagziekenhuis aanwezig blijft zal de arts dit tijdig met u bespreken.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Onthaalbrochure dagziekenhuizen oncologie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700171.

Neen, normaal gezien moet u niet nuchter zijn voor uw afspraak. Indien dit toch nodig is, zal de arts of studiecoördinator dit tijdig met u bespreken.

Tumormerkers zijn geen stabiele waardes, ze schommelen afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Een infectie of een recente operatie zal uw tumormerker bijvoorbeeld verhogen. Te vaak testen van je tumormarker laat kleine schommelingen zien, terwijl alleen het algemene beeld van stabilisatie of een gestage stijging of daling belangrijk is.

De belangrijkste manier om de evolutie van uw ziekte op te volgen is een radiologisch onderzoek, zoals een CT- of MRI-scan. De tumormerker wordt beschouwd als een indicator om tussentijds te controleren of een behandeling lijkt te werken. Het wordt ook gebruikt tijdens de follow-up om te beoordelen of de ziekte nog steeds onder controle is. Beslissingen worden echter bijna altijd genomen op basis van een scan.

Tijdens uw bezoek op het dagziekenhuis mag u vergezeld worden door 1 volwassen begeleider.

Het dagziekenhuis Gynaecologische Oncologie, dagziekenhuis 5, vindt u op de gele straat, poort 4, verdieping 2.

Parking ‘West’ is het best geschikt als u naar het dagziekenhuis komt.

U kan zich rechtstreeks op het dagziekenhuis inschrijven en moet dus niet langs de inschrijfbalie van het ziekenhuis. Een bezoek aan het dagziekenhuis telt als een dagopname, wat betekent dat u een identificatiebandje om uw pols zal krijgen. Daarom kunt u zich niet via de ‘MyNexuzHealth’ app inschrijven.

Dit is heel afhankelijk van de behandeling die u krijgt en van eventuele onvoorziene onderzoeken of omstandigheden. We kunnen u op voorhand nooit met zekerheid zeggen wanneer u terug naar huis kunt vertrekken. Voorzie zeker een boek of tijdschrift om de tijd waarin u bij ons bent mee door te brengen.

Meer informatie vindt u in onze brochure ‘Onthaalbrochure dagziekenhuizen oncologie’: https://www.uzleuven.be/nl/brochure/700171.

Opname

Bezoek op de afdeling is toegelaten tussen 14h en 20h gedurende maximaal 2 uur in totaal. Tijdens het bezoek mogen er maximaal 3 personen tegelijk bij u aanwezig zijn.

Inschrijven voor uw geplande opname op de hospitalisatie afdeling doet u aan de inschrijfbalie van het ziekenhuis. Deze vindt u zowel aan de hoofdingang via parking ‘West’ als aan deze van parking ‘Oost’.

U zal zich niet via een inschrijfkiosk of de ‘MyNexuzHealth’ app kunnen inschrijven omdat u een opnameverklaring moet tekenen en een identificatiebandje om uw pols krijgt.

Indien u zou moeten inschrijven voor een geplande opname buiten de openingsuren van de inschrijfbalie mag u zich rechtstreeks naar de hospitalisatie afdeling begeven. Verpleging zal daar dan het nodige doen.

Parking ‘West’ is het best geschikt als u naar de hospitalisatie komt.
De hospitalisatie Gynaecologische Oncologie, hospitalisatie 9, vindt u op de rode straat, poort 4, verdieping 3.

Algemene informatie

U vindt op uw afsprakenbrief altijd het juiste interne ‘adres’ van de afdeling terug. Dit ‘adres’ bestaat altijd uit de kleur van een straat, de nummer van een poort en de nummer van de verdieping, eventueel gevolgd door een volgletter.

Eerst begeeft u zich met behulp van de wegwijzers naar de juiste straat. Daar aangekomen, volgt u de aanduidingen naar de juiste poort. Via de trappen of liften aan die poort begeeft u zich naar de verdieping waar uw afspraak is. Via de pijlen kunt u daar naar de juiste afdeling gaan.

Als u twijfelt, aarzel dan nooit om een vrijwilliger of een medewerker van het ziekenhuis aan te spreken.

In dit geval kan u het best naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan. Indien u niet naar het UZ Leuven kan komen, kan u altijd naar een spoeddienst van een ziekenhuis bij u in de buurt gaan.

Indien de klachten ernstig zijn, maar onvoldoende om onmiddellijk naar spoed te gaan, of indien u zich zorgen maakt, kan u altijd met ons contact opnemen voor verder advies. Als u deelneemt aan een klinische studie kan u het beste contact opnemen met uw studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt kunt u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19. Indien u niet deelneemt aan een klinische studie kan u altijd bij ons terecht via +32 16 34 74 19 (tijdens de werkuren) of +32 16 34 07 98 (buiten de werkuren).

Ook als u in het verleden al één of meerdere biopsies of operaties hebt ondergaan, is het mogelijk dat er toch een nieuwe biopsie nodig is. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Het is mogelijk dat er bijkomend onderzoek moet gebeuren op het weefsel van de tumor om na te gaan of u voor een bepaalde nieuwe behandeling of klinische studie in aanmerking komt. In het geval dat er onvoldoende weefsel beschikbaar is of als dit niet te oud mag zijn, kan het nodig zijn om een nieuwe biopsie uit te voeren. Ook indien er twijfel is over het karakter van een bepaald letsel en radiologische onderzoeken geen uitsluitsel bieden, kan een nieuwe biopsie aangewezen zijn om te zorgen dat u de best mogelijke behandeling krijgt.

De mogelijke nevenwerkingen die u kunt krijgen, zijn heel erg afhankelijk van welke behandeling u krijgt. U zult hierover altijd uitgebreid geïnformeerd worden door de arts voor uw behandeling start. Tijdens de loop van uw behandeling kunt u voor bijkomende vragen over nevenwerkingen altijd terecht bij de verpleegkundige, de arts of, indien u deelneemt aan een klinische studie, de studiecoördinator.

Alle verslagen van uw bezoeken aan de raadpleging of het dagziekenhuis en uw onderzoeken, inclusief bloedafnames en biopsies kan u terugvinden in de ‘MyNexuzHealth’ app of via www.mijngezondheid.be. De verslagen en onderzoeksresultaten worden pas beschikbaar na validatie door de supervisor.

Ja, voor een MRI scan in kader van een gynaecologische kanker is het altijd nodig om ananassap te drinken en nuchter te zijn, ook al staat dit niet altijd op uw afsprakenbrief vermeld. U moet 3 uur voor de start van de scan nuchter blijven. Twee uur voor de start van de scan moet u starten met het drinken van 1 liter ananassap, dit om voor voldoende contrast in uw darmen te zorgen. U kunt een brik ananassap afhalen op de dienst radiologie (gele straat, poort 2, verdieping 0). Dit kan ofwel op de dag van uw afspraak zelf, dan moet u 3 uur op voorhand aanwezig zijn, of op voorhand, dan kunt u thuis beginnen drinken en moet u 45 minuten op voorhand aanwezig zijn. U mag steeds zelf ook een bus ananassap in de winkel kopen, ook dan kan u thuis beginnen drinken en moet u 45 minuten op voorhand aanwezig zijn.

Beide onderzoeken hebben hun eigen voordelen en beperkingen. Opvolging van uw ziekte gebeurt, waar mogelijk, altijd met een CT-scan. De afmetingen van uw letsels kunnen met een CT-scan op de makkelijkste manier opgevolgd worden. Een MRI-scan zal uitgevoerd worden indien uw letsels onvoldoende zichtbaar zijn op een CT-scan of indien er gekeken moet worden of u in aanmerking komt voor een operatie.

Als u in een ander ziekenhuis opgenomen wordt tijdens uw deelname aan een klinische studie neemt u of een naaste zo snel mogelijk contact op met uw studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19. Het studieteam moet de informatie over uw opname binnen de 24h rapporteren aan de betrokken firma.

Indien u niet deelneemt aan een klinische studie op de moment van uw opname zal uw behandelende arts indien nodig contact opnemen met ons medische team. Als u zelf contact wil opnemen met ons kan dit altijd via +32 16 34 07 98 (tijdens de werkuren).

Neen, normaal gezien moet u niet nuchter zijn voor uw onderzoeken. Indien dit toch nodig is voor bv een echografie, CT- of MRI-scan of een bepaalde bloedafname zal de arts of studiecoördinator dit tijdig met u bespreken.

Indien u deelneemt aan een klinische studie kan u altijd terecht bij uw studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Indien u niet deelneemt aan een klinische studie kan u altijd contact opnemen met ons via +32 16 34 46 34 (tijdens de werkuren).

Indien u deelneemt aan een klinische studie kan u voor meer informatie altijd terecht bij uw studiecoördinator. Indien u de contactgegevens niet ter beschikking hebt, kan u het studieteam altijd bereiken via het algemene nummer +32 16 34 74 19.

Indien u niet deelneemt aan een klinische studie kan u voor meer informatie altijd bij ons terecht via +32 16 34 46 34 (tijdens de werkuren).

Niet gevonden wat u zoekt?

Neem even contact met ons op, we beantwoorden uw vragen graag!